Az olvasás ideje: 2 percek
Amit régen a nagymamák háztartási tippjeinek hívtak, ma már "life hack"-nek nevezik - más szóval mindazok az egyszerű, de zseniális trükkök, amelyek könnyebbé teszik az életet. Néha még tudományos magyarázat is van mögöttük. Mutatunk hét egyszerű tippet és trükköt, amelyek segítségével hatékonyan főzhet, vagy gyorsan ki tudja vasalni az apró gyűrődéseket.
1.Hogyan lehet tárolni a smoothie-kat
Piros, zöld vagy sárga színben kaphatóak, és jó hangulatba hoznak: nem gumicukor, hanem smoothie. Az utóbbi években a 100%-ban friss gyümölcsökből készült trendi italok az egészséges táplálkozás szerves részévé váltak. De nem mindenkinek van ideje reggelente frissen elkészíteni a turmixot. Amikor azonban ezen italok tartósításáról van szó, az egészséges táplálkozás sok rajongója gyakran tanácstalan. A smoothie-k már néhány óra elteltével értékes vitaminokat veszítenek, ráadásul egyes gyümölcsfajták hajlamosak idővel csúnyán elszíneződni, miután elkészültek
Hogyan teheti tartósabbá a turmixokat?
- A friss levegő a frissen készült turmixok természetes ellensége. Ezért nyugodtan turmixolja össze a smoothie-t előző este, feltéve, hogy zárt üvegben, hűvös, sötét helyen, például a hűtőszekrény fagyasztójában tartja.
- Adjon hozzá egy csipet citromlevet - ez megakadályozza, hogy a gyümölcs elszíneződjön. Így az eperpüré piros színű marad, az almaturmix pedig nem barnul meg.
- Szánjon egy szabad percet arra, hogy a jövő heti reggeli turmixokat feldarabolva, porciózva és lefagyasztva tárolja. Reggel csak egy csipetnyi tejet vagy joghurtot kell hozzáadni, és frissen pürésíteni a keveréket - és máris egészségesen indul a nap.
2.Mit kell tenni, ha a leves, a szósz, vagy a ragu túl sós?
Megcsúszott a só, és a szerelmes séf kifogása nem működik? Az alábbi konyhai életmódtrükkök gyors megoldást nyújtanak, ha a leves, a szósz vagy a ragu túl sós lett:
- Gyorsan kanalazza ki a sót az edényből egy evőkanállal, mielőtt az elsüllyedne és feloldódna. Ez különösen akkor működik jól, ha a tervezettnél nagyobb sótömeg jön ki a sószóróból, vagy ha a sószóró teteje meglazult. Általában célszerű először a tenyerébe önteni a sót, hogy elkerülje az elsózás veszélyét.
- Ha az étel állaga engedi, semleges folyadékkal higítsuk fel - az ételtől függően megfelel a világos húsleves, a víz, a tejszín vagy a tej. A krémsajt vagy a crème fraîche szintén jól tud működikni. Ezek azonban saját ízt adnak hozzá, ezért ebben az esetben lassan kell adagolni ezeket az alapanyagokat az ételhez. Ezek alkalmasak például kiadós pörköltekhez, vagy burgonyás ételekhez.
Ez segíthet még a sós raguk ellen is:
- Ha nem akar több folyadékot hozzáadni: Vágjon egy nyers burgonyát nagyobb darabokra, és hagyja főni körülbelül 15 percig, ezután vegye ki a főtt burgonyát az ételből. A burgonyában lévő keményítő felszívja a sót, és semlegesíti az ízét. Ez egyébként egy szelet régi kenyérrel is működik - de nem szabad túl sokáig főzni, mert könnyen szét tud esni a fazékban.
- Egy édes hozzávalót, például mézet vagy agavészirupot kenjünk a szilárd, elkészült ételekre, például sültekre. Ez semlegesíti a sós ízt, és sütéskor szép kérget is biztosít a sütőben. Egy kanál méz vagy juharszirup a túlsózott salátaönteteknél is csodákra képes.
- Maradt néhány hozzávaló, és nincs mit csinálnia ma este vacsorára? Főzzön egy nagyobb adagot az eredeti ételből só nélkül, és keverje bele a túlsózott adagot. Ez a tipp leginkább olyan ételeknél működik, amelyek jól fagyaszthatóak - így a következő napokra már nem is kell főznie.
3.Hogyan használjon egyszerre négy tálcát a sütőben?
Sok vendéget vár vacsorára? Mi sem lenne kényelmesebb, mint egyszerre 4 fogásos, teljes menüt sütni a sütőben - így a legnagyobb baráti társaságot is időben elláthatja egy különleges menüsorral. A forradalmian új Whirlpool Cook4 funkció minden eddiginél egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a több étel egyidejű elkészítését, teljesen átalakítva ezzel a sütő használatának módját.
Tegyük fel például, hogy 12 barátjának rendez vacsorapartit. A Cook4 funkcióval egyszerre négy különböző ételt készíthet, a sültektől és a rakott ételektől kezdve a pékárukon át a desszertekig, anélkül, hogy az aromák vagy az ízek keverednének.
A Cook4 funkció használatához egyszerűen helyezze el az ételeket a sütő különböző szintjein, ügyelve arra, hogy ne legyenek túlzsúfolva. Ezután állítsa be az egyes ételek hőmérsékletét és sütési idejét a recept utasításainak megfelelően, és hagyja, hogy a sütő elvégezze a többit. A sütő belsejét úgy tervezték, hogy egyenletesen oszlassa el a hőt, így biztos lehet benne, hogy minden étel tökéletesen megsül, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a sütőben.
4.Mi a teendő, ha túl nagy a tortaforma?
A receptet egy adott méretű tortaformára tervezték, amely nem illik az ön formájához? Eszébe ne jusson, hogy egyszerűen csak "hüvelykujjal" beállítsa a hozzávalók mennyiségét. Itt térfogatról van szó - ezért a jó öreg hármas szabályt kell kiszámolnia.
Mit tegyünk tehát, ha túl nagy a tortaforma, és nincs kéznél zsebszámológép? Alufóliából formáljon gyűrűket, és helyezze őket a tortaformába, hogy egyfajta "falat" alkossanak. Ezt csinálja addig, amíg el nem éri a kívánt belső átmérőt. Ezután bélelje ki a belső részt sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon rá az alufóliára. Így pillanatok alatt a megfelelő méretűre varázsolhatja a túlméretezett rugós formát - és ráadásul olyan eszközökkel, amelyek mindig, mindenkinél van otthon.
5. Csak tojássárgáját használó receptek
A habcsókok / meringue-ek, kókuszos macaronok elkészítése után általában egy tál tiszta tojássárgája marad. Azok, akik nem gondolnak az élelmiszerpazarlásra, most a megmaradt tojássárgája felhasználásának módszereit keresik. Mit szólnának például ezekhez az ötletekhez:
- Ezek a mikrózható csokoládés sütik nem tartalmaznak tojásfehérjét, és csak tojássárgáját használják fel.
- A népszerű portugál desszerthez, a pasteis de nata-hoz (tojáspudingos torták) , csak tojássárgájára van szükség - és nem is kevés.
- További, csak tojássárgáját használó receptek közé tartozik a házi majonéz, a puding vagy a tojáslikőr.
- Nincs ideje felhasználni a megmaradt tojássárgáját? Semmi gond. A tojásfehérje és a tojássárgája egyaránt lefagyasztható, és ezután körülbelül 10 hónapig eltartható. A felolvasztott maradék tojást azonban csak olyan ételekhez szabad felhasználni, amelyek a sütés során teljesen átsütöttek. Egy kis tipp: a tojásfehérjét adagokban, például üres joghurtos poharakban vagy jégkockatartókban fagyassza le. Ha megfagyott, csomagolja vissza zacskókba. Így mindig annyi fehérjét tud felhasználni, amennyire szüksége van. A tojássárgáját a legjobb, ha kevés sóval vagy cukorral keveri össze (10 tojáshoz 1 teáskanál só vagy 10 tojáshoz 1 evőkanál cukor). Figyelem! Címkézze fel, hogy főzés közben ne érje kellemetlen meglepetés.
6.Mi a legjobb módja a tésztafőzésnek?
A tésztafőzés kezdőknek való - felteszünk vizet forrni, sózzuk, olajat adunk hozzá, és kész. Téves gondolat! A só megnöveli a víz forráspontját. Tehát ha túl hamar sózza, a tésztavíznek tovább fog tartani a forralás. A legjobb, ha csak akkor sózza meg, amikor a víz már forr. Ezután tegye bele a tésztát a fazékba, hogy a sónak legyen ideje beivódni a tésztába.
Egyébként az a hír járja, hogy a tésztát olajos vízben kell főzni - Olaszországban mindenki a fejét rázza erre. Az olaj nem változtatja meg a főzési időt, és ugyanilyen kevéssé védi a tésztát a ragadástól. A forró vízben az olaj összegyűlik a víz felszínén, míg a tészta alatta fő. Ehelyett segít megelőzni a tészta összeragadását, ha a tésztát egy nagy fazékban elegendő mennyiségű vízben főzzük, és rendszeresen, erőteljesen megkeverjük.
A hidegvizes öblítés egyébként még Olaszországban is tabu. Egyrészt a tészta kihűl, másrészt elvész a keményítő, amely sok mártásnak a különleges krémességét adja. Elegánsabb, ha a tészta lecsöpögtetése után néhány csepp olívaolajat csepegtetünk a tésztára.
7.Hogyan kell gyorsan kiolvasztani a kenyeret
A kenyér és a zsemle hónapokig eláll a fagyasztóban - de hogyan olvassza ki őket gyorsan és hatékonyan, amikor vasárnap reggelente friss péksüteményt kíván? Ha a kenyeret a konyhában hagyja kiolvadni, egy-három órát kell várnia, mielőtt megeheti vagy megsütheti. Azoknak, akiknek nincs sok idejük, hasznosak a következő tippek:
- A kenyér kiolvasztása a Whirlpool mikrohullámú sütő kiolvasztási programjával gyorsabb.
- Alternatívaként a kenyeret gyorsan kiolvaszthatja a sütőben is: Melegítse elő a sütőt körülbelül 180 fokra, és a fagyasztott kenyeret süsse újra kb. fél órán át, majd ugyanennyi ideig hagyja szobahőmérsékleten hűlni. A fagyasztott zsemlék már tíz perc alatt elkészülnek a sütőben.
- Ha szeletekre vágott kenyeret fagyasztott le, akkor közvetlenül a kenyérpirítóban is felolvaszthatja. A sütőben ez csak tíz-tizenöt percet vesz igénybe.
Üdvözöljük a Whirlpoolnál, amelyet az Ön jólétéért terveztek.